Waarom JIJ title tags moet optimaliseren voor een betere SEO

Betere SEO door title tag verbeteren

Het optimaliseren van SEO titels is een echte SEO Quickwin. Je kunt veel werk verrichten en hard werken maar als je vergeet om SEO titels in te voeren laat je echt een kans liggen.

Ieder website CMS dat met zijn tijd mee is gegaan heeft wel de mogelijkheid om dit toe te voegen. In je website kun je dat vaak onderin de desbetreffende website pagina invoeren en wordt het vaak “SEO title” of “Title tag” genoemd.

Is dit bij jou niet het geval dan zou ik als ik maar eens navraag doen bij je website bouwer. Je hebt misschien wel een hele oude website?! Dit kun je snel achterhalen door het laten uitvoeren van een seo scan.

Wat zijn SEO titels?

Betere SEO door title tag verbeteren

SEO titels zijn de bovenste blauwe regel die je tegenkomt na het invoeren van een zoekopdracht in Google. Deze SEO title is super belangrijk omdat het Google gebruikers een indicatie geeft van wat zij kunnen verwachten op de website die wordt getoond in de zoekresultaten.

De title tag is een onderdeel van de meta tags, evenals de meta description die ook een belangrijk onderdeel vormt bij zoekmachine marketing.

Als website eigenaar geeft de SEO titel jou de mogelijkheid om je bedrijf te profileren naar de klant (website bezoeker). Veel webmasters laten hier in mijn optiek nog teveel kansen liggen. De SEO titel bepaald voor een groot deel het succes van je website, besteed er dus veel aandacht aan!

Waarom moet ik SEO titels optimaliseren?

Geloof me maar, als online marketeer / website verantwoordelijke is dit echt een punt waar hoog scoren in Google geen droom is maar werkelijkheid kan worden.

Hieronder lees je waarom SEO titels zo super belangrijk zijn:

Zoekwoorden in SEO titels helpen mee aan betere zoekwoord posities in Google

Omdat de het zoekwoord in de SEO titels helpt bij het beter vindbaar worden van de desbetreffende pagina, is het van belang om voor iedere pagina af te vragen voor welk zoekwoord je gevonden wilt worden. Probeer dus te denken vanuit je gebruiker en welke zoekwoorden zij zullen gebruiken als ze gaan Googelen. Neem dat belangrijkste zoekwoord op in de titel.

SEO titels geven jou de mogelijkheid om te onderscheiden in de zoekresultaten

In de titel van de pagina kun je aangeven wat je potentiële website bezoeker kan verwachten. Stel je hebt een webshop over onderbroeken en je gaat de pagina optimaliseren voor onderbroeken. Je kunt dan in de SEO title aangeven of je goedkope onderbroeken of juist kwaliteit onderbroeken verkoopt.

Om je website bezoeker of de spreekwoordelijke drempel te trekken moet je alles uit de kast halen. Heb je een hele snelle levertijd vermeld dit dan beslist of heb je andere USP’s waarvan jij denkt dat die de klant zullen aanspreken vermeld deze dan in de SEO titel.

Voorbeeld van een SEO titel voor je onderbroeken webshop: Goedkope mannen onderbroeken! Vandaag nog in huis!

Als er dan iemand zoekt op onderbroeken vertel je voor wie de onderbroeken geschikt zijn en in welk segment. Dit voorkomt een hele hoop irritatie bij mensen die onderbroeken willen kopen. Als je namelijk een vrouw bent weet je dat je dit resultaat kunt overslaan. Je zoekt immers vrouwen onderbroeken of lingerie voor vrouwen.

Hieronder een overzicht van de beste resultaten voor de zoekopdracht “onderbroeken”:

Voorbeeld verschillende SEO titels

In het bovenstaande overzicht zie je dat ieder bedrijf heeft gekozen voor een andere titel. Zalando heeft als enigste erbij gezet dat het voor heren is. In mijn optiek een slimme set omdat heren een bevestiging krijgen dat Zalando voor hen de juiste keuze is. Vrouwen zullen veelal zoeken op lingerie en daarom zal deze opzet geen problemen opleveren.
Frappant is dat de website Beslist alleen het zoekwoord Onderbroeken opneemt in de titel zonder een call2action of verdere toelichting. Een gemist kan en dit zal hen 100% zeker veel website bezoekers kosten. Er is werk aan de winkel voor de online marketeer van Beslist!
Zowel de ondermodeschoppen als ondergoedshoppen vermelden duid hun USP, namelijk “gemakkelijk en snel bestellen” en “Altijd korting” wat voor de consument redenen kunnen zijn om de websites te bezoeken.

SEO titels geven je de mogelijkheid om relevante website bezoekers te genereren

Zoals ik al aangaf is het belangrijk om duidelijk aan te geven wat de website bezoeker kan verwachten op de pagina. Het heeft geen zin om te liegen want de enigste die zich daarmee in de vingers snijdt ben je zelf. Als je duidelijk aangeeft wat de website bezoeker kan verwachten vergroot je de kans op een relevante bezoeker. Deze kiest namelijk voor jouw resultaat omdat het precies is wat hij zoekt. Je vergroot hiermee de kans om website doelen te halen.

Het herschrijven of verbeteren van SEO titels kan dus zelf een onderdeel zijn van website optimalisatie. Als de verwachting van de gebruiker niet overeenkomt met het resultaat op de pagina zul je veelal een hoge bounce rate terugzien in Google analytics.

Tips voor het verbeteren van SEO titels

Maak je titels niet te lang (size does matter)

Zoals je ziet heb je een beperkte ruimte tot je beschikking. Als je een hele lange zin gebruikt wordt deze afgekapt en bestaat het laatste deel uit puntjes. Dit wil je voorkomen en daarom adviseren we je om maximaal 58 tekens in je titels te gebruiken.
Let op dat sommige letters zoals de W bijvoorbeeld breder zijn en daardoor extra ruimte kosten. Ook wil Google nog wel eens wijzigingen maken in de layout van de zoekresultaten waardoor de lengte van title tags nog wel eens kan verschillen. Mijn advies is daarom om ze zo kort mogelijk te schrijven en overbodige woorden te verwijderen.

Vermeld het belangrijkste zoekwoord van de pagina in de titel

De titels geven niet alleen je website bezoekers een indicatie van wat zij kunnen verwachten maar ook Google kijkt op basis van de titels waar de pagina over gaat. Het is dus belangrijk om je belangrijkste zoekwoord van de pagina op te nemen. Dit vergroot de kans op beter gevonden te worden.

Gebruik in trigger in je titels (ook wel call2action genoemd)

We bedoelen hiermee dat je een pakkende titel moet schrijven die je potentiële website bezoeker aanspoort om jouw website pagina te bekijken. Realiseer je dat je moet concurreren met de website resultaten onder en boven jou. Zorg dus dat je onderscheidend bent!

Schrijf voor iedere pagina een unieke titel

Het is belangrijk om voor iedere website pagina ook een unieke titel te schrijven. Dit is ook vrij logisch omdat iedere pagina een ander onderwerp heeft en er dus ook een andere titel beter past bij de pagina. Als dit bij jou niet het geval is en veel pagina’s lijken op elkaar dan doe je er goed aan om enkele pagina samen te voegen tot een kwalitatieve pagina zodat de kwaliteit hoger wordt. Binnen de SEO noemen we dit lage kwaliteit pagina’s en dat moet je beslist voorkomen.

Meer online nieuws?

Lees alle blogs

Website bouwen? Open Source of Maatwerk website

Wij zijn al op onze bek gegaan! Wees gewaarschuwd en lees het blog met de vo...

Traffic genereren met notifications

Meer bezoekers naar je platform of website. Kijk eens naar de mogelijkheden van notifications.

Website User experience, waar moet je op letten?

User experience en stof tot nadenken voor jouw website als we het hebben over travestieten.

10 tips voor een zakelijk Facebook succes

Aan de slag met Facebook marketing voor meer traffic, sales of naamsbekendhe...

Domeinnaam kopen? Doe een domeinnaam onderzoek!

Voordat je geld betaalt voor een goede domeinnaam, is het verstandig om de g...

5 toepasbare tips bij het inzetten van contentmarketing!

In het blog vertel ik je wat je wel en niet moet doen als je gebruik maakt v...

Vrijblijvend advies van Vincent?

Vincent de Vlugt