Waarom 301 redirects belangrijk zijn voor gebruikers en zoekmachine marketing

301 redirects zul je als online marketeer regelmatig tegenkomen en gebruiken. Heb je nog nooit gehoord van een 301 redirect of ze nog nooit gebruikt? Schaam je en lees verder!

Dit is beslist kennis die je in huis moet hebben als je verantwoordelijk bent voor het beheer van een website.

Wat is een 301 redirect?

301 redirects gaan over het verwijzen van oude websites pagina’s naar nieuwe URL locaties. Op het moment dat je een URL wijzigt ontstaat een nieuwe locatie waarop de pagina te bekijken is. Het gebeurt regelmatig dat je website pagina’s aanpast en daarbij ook de URL van pagina automatisch wordt gewijzigd door je CMS.

Aller eerst is het goed om te weten hoe jou CMS is ingesteld en wat er gebeurt als je de titel of URL van de pagina aanpast. Er zijn CMSen die een URL aanmaken op basis van de website titel. Iedere keer dat jij dus de titel van een pagina aanpast wordt de URL ook gewijzigd. Het is belangrijk dat je dan de oude URL verwijst middels een 301 verwijzing naar de nieuwe locatie.

“So what Vincent?” denk je misschien, maar dat ga ik je nu uitleggen. Zoals je weet indexeert Google jouw website (tenminste als het goed is) en worden jouw website pagina’s opgenomen in de zoekmachine van Google. De pagina’s in de Google index zijn gekoppeld aan een website URL.

De geïndexeerde pagina die wordt getoond in Google is GEEN realtime voorbeeld maar een opgeslagen resultaat in het geheugen van Google. Op het moment dat jij de URL van de pagina aanpast kan het zijn dat Google de website bezoeker nog doorstuurt naar de oude website pagina dat de zoekmachine in zijn geheugen heeft staan. Dit kan resulteren in een foutmelding voor de gebruiker met nadelige effecten op jouw zoekmachine marketing resultaten.

Wat maakt een foutmelding op mijn website uit?

Voor ik hier direct een antwoord op geef is het belangrijk dat we eerst kort uitleggen hoe Google denkt en wat zijn filosofie is. Als online marketeer is het belangrijk om die te begrijpen zodat je op veel online marketing vraagstukken eenvoudig antwoord kunt geven.

Wat is het belang van Google in dit verhaal?

Google wil zijn gebruikers de beste resultaten tonen. Op deze manier blijft de zoekmachine de concurrentie voor op Bing en andere zoekmachines. Google zal er alles aan doen de user experience zo goed mogelijk te maken want zo verdienen zij hun miljarden. Als de getoonde Google resultaten goed zijn, kom je als gebruiker terug en blijft de zoekmachine keer op keer geld aan jou verdienen.

Foutmelding zijn slechte reclame voor zoekmachines zoals Google

Met bovenstaande uitleg in gedachte kun je ook een antwoord geven op de vraag waarom een foutmelding op jouw website je posities in Google verslechterd. Door de foutmelding op jouw website heeft Google zijn gebruiker doorgestuurd naar een slecht resultaat. De gebruiker is daar niet blij mee, dat de zoekmachine hem naar deze pagina heeft verwezen (een negatieve ervaring met Google). Als je dus teveel foutmeldingen op je website hebt, zal Google daar rekening mee houden door jouw website minder vaak te tonen in zijn resultaten. Jouw website schaadt immers het imago van de zoekmachine en dat kost ze geld! Het is dus zaak om het aantal foutmeldingen op je website te reduceren tot een minimum met zero als einddoel.

Foutmeldingen op je website schaden je bedrijf

Niet alleen Google ondervind hinder van een slecht resultaat in zijn overzicht dat foutmeldingen oplevert, ook jij als website eigenaar of beheerder ondervind hier schade van. Een bezoeker heeft je website gevonden op een voor jou interessant zoekwoord en krijgt een foutmelding voorgeschoteld. Dat is geen goede reclame en zal resultaten in een hoge bounce rate. Je klikt de website weg en loopt inkomsten mis. Je potentiële klant is weg en komt waarschijnlijk nooit meer terug.

Foutmelding geven geen linkwaarde door!

Het kan zijn dat er andere websites zijn die naar jouw website pagina verwijzen. Zoals ik uitleg in het blog waarom links naar je website belangrijk zijn is het dus van groot belang dat deze waarde van links behouden blijft. Op het moment dat je de URL aanpast naar een nieuwe URL gaat deze linkwaarde niet zomaar over naar het nieuwe URL adres. Door oude URL middels een 301 redirect naar de nieuwe locatie te verwijzen wordt de bezoeker netjes doorverwezen zonder dat deze een foutmelding te zien krijgt. Ook geef je de link kracht en waarde door aan de nieuwe URL door gebruik te maken van een 301 redirect.

301 redirects de oplossing voor het verwijzen van oude website pagina’s

De oplossing hebben we dus gevonden in een 301 redirects. Dit is dat je een website bezoekers die de oude website URL bezoekt automatisch doorverwijst naar de nieuwe locatie. Tevens zeg je door de status code 301 mee te geven aan de zoekmachine dat de pagina is verhuist en nog wel bestaat. Op deze manier weet Google dat hij de oude locatie in zijn index moet wijzigen naar de nieuwe URL. Google is nu in staat om de URL verwijzing goed af te handelen en de gebruiker naar de nieuwe URL door te sturen.

Iedereen blij! Google stuurt de gebruiker door naar een goede pagina zonder foutmeldingen, de website gebruiker krijgt een resultaat te zien waar hij naar op zoek was, en jij als website eigenaar kunt misschien nog een paar euro verdienen aan de bezoeker.

Let op dat bij een website verhuizing of het laten bouwen van een nieuwe website de URL’s wel allemaal netjes worden verwezen middels de 301 redirect.

Conclusie: Bespaar je een hoop ellende en verwijs je oude websites url’s netjes door. Gebruik de 301 redirect en er is niet aan het handje met je SEO!

Meer online nieuws?

Lees alle blogs

10 tips om je website snel te verbeteren!

Snel meer rendement halen uit je website? Lees dan de 10 tips die je zelf eenvoudig kunt doorvoeren.

Hoe lang moet een blog zijn? Focus op de inhoud!

Vaak krijg ik de vraag hoe lang een blog moet zijn. In dit blog laat ik zien...

8 stappen om te starten met content marketing

In het stappenplan content marketing laat ik zien hoe je eenvoudig kunt star...

Content + links = Hoog in Google

2 zaken zijn super belangrijk om goed te scoren in Google. Deze wiskundige z...

AdWords beheren als Russian Roullete? Ken de gevaren!

Wil je aan de slag met Google Adwords of beheer je al campagnes, zorg dat je...

Geld verdienen met AdSense of affiliate marketing?

Geld verdienen met je website? Wat levert snel geld op? We vergelijken AdSen...

Vrijblijvend advies van Vincent?

Vincent de Vlugt