De basis van website teksten schrijven in 5 stappen

Basis van website teksten schrijven

Webteksten schrijven: een vak apart

Je kan dan nog zo’n mooie website hebben, met een prachtig design, een professionele uitstraling en een gebruiksvriendelijk menu, maar als de webteksten op je website slecht zijn, ben je alsnog nergens. Want hoe professioneel je website er ook uit ziet, als de webteksten op je website slecht zijn, laat je website alsnog een slechte indruk achter bij je bezoekers.

Website teksten vormen de slagader van je online bedrijf, de basis van je zoekmachine marketing en content marketing.

Je hebt het zelf vast ook wel eens meegemaakt. Je bezoekt een website die er goed uit ziet, je bent overtuigd door het mooie design van de website en de professionele uitstraling en je staat op het punt zaken te doen met het bedrijf achter de website. Misschien had je al wel een product in je winkelmandje gedaan of stond je op het punt een contactformulier in te vullen om een dienst af te nemen, toen je een verschrikkelijke spelfout zag staan, of jezelf door een slecht geschreven, onduidelijke tekst moest slaan.

Nu je dit hebt gezien, begin je ineens te twijfelen of je nog wel een product of dienst bij dit bedrijf wil afnemen. Een spelfout doet een bedrijf namelijk een stuk minder professioneel en vakbekwaam overkomen dan men in eerste instantie dacht vóór het lezen van de slechte webteksten, wat schade kan toebrengen aan het imago van het betreffende bedrijf.

Niet alleen een spelfout, maar ook teksten vol fouten in de grammatica, interpunctie en over het algemeen slecht lopende zinnen, kunnen bezoekers van je website afschrikken om zaken met je te doen. Tot slot kunnen te lange teksten, zonder enige afbeelding, er ook voor zorgen dat bezoekers van je website afhaken en liever naar je concurrent gaan om zaken te doen. En dit is natuurlijk wel het laatste wat je wil.

Kortom: investeer niet alleen tijd, moeit en eventueel geld in het design en de gebruiksvriendelijkheid van je website, maar zeker ook in de teksten die op je website te lezen zijn.

Webteksten schrijven is niet hetzelfde als gewoon schrijven

Hoewel veel mensen denken dat het schrijven van webteksten hetzelfde is als het schrijven van teksten die op papier gelezen worden, is dit absoluut niet hetzelfde. Webteksten moeten bijvoorbeeld bondiger en korter zijn, meer bullets bevatten, sneller een call-to-action bevatten en bovendien meer versterkt worden met afbeeldingen. Webteksten worden namelijk op een andere manier gelezen dan gewone teksten, omdat je achter een beeldscherm zit en de teksten niet van een papier af kan lezen.

Omdat het lezen van teksten van beeldschermen vermoeiender is dan het lezen van papier, hebben lezers van webteksten minder geduld en zal men sneller door webpagina’s en teksten heen scannen. Zijn je teksten niet overzichtelijk, bijvoorbeeld door het ontbreken van kopjes en bullets, dan scrolt men zo door je pagina heen zonder ook maar iets te lezen.

Ben je goed in teksten schrijven voor op papier, dan wil dit dus absoluut niet zeggen dat je ook goed bent in het schrijven van webteksten. Natuurlijk kun je dit leren, maar houd er wel rekening mee dat je op een andere manier moet schrijven dan je gewoonlijk doet. Hoe je dit doet, lees je in dit artikel.

Hoe schrijf je goede webteksten?

Als je hebt besloten dat je je eigen webteksten wilt schrijven, is het belangrijk dat je enkele stappen volgt bij het schrijven van je webteksten. Heb je besloten dat je liever iemand inhuurt met talent voor het schrijven van webteksten, dan kun je dit stappenplan alsnog gebruiken om te controleren of de teksten goed zijn geschreven.

De 5 stappen die je moet volgen bij het schrijven van goede webteksten, zijn de volgende.

Stap 1: bepaal het doel van je webteksten

Voor je start met het schrijven van je webteksten, is het belangrijk om te bepalen wat het doel van deze webteksten precies moet zijn. Wat wil je met het schrijven van deze webteksten bereiken? Wat wil je dat lezers doen met de teksten die je op je website toont? Wil je iets verkopen of een andere vorm van conversie stimuleren, of wil je alleen informeren? Stel dit voor jezelf vast, want dit bepaalt namelijk hoe de teksten geschreven moeten worden. Zonder doel, geen tekst.

Stap 2: bepaal je doelgroep

Als je hebt bepaald wat je wilt bereiken met je webteksten, is het ook wel verstandig om te weten bij wie je dit doel precies wil bereiken. Wil je huisvrouwen aanspreken met jouw webteksten, of zijn je teksten meer bedoeld voor jongeren, ondernemers, ouderen of studenten? Bepaal je doelgroep, zodat je hier jouw teksten op kan afstemmen. Uiteraard kunnen jouw teksten ook meerdere doelgroepen hebben. In dit geval, kun je hier ook rekening mee houden in het schrijven van je teksten. Maar let op: verschillen deze doelgroepen erg van elkaar? Schrijf dan per doelgroep aparte teksten, zodat deze echt de doelgroepen specifiek aanspreken. Dit is niet altijd nodig, maar bij sommige tekstsoorten en doelgroepen is het nu eenmaal verstandiger meerdere teksten te schrijven.

Stap 3: welke schrijfstijl wil je hanteren?

Op basis van de doelen die je hebt opgesteld en de doelgroep(en) die je wilt aanspreken met je teksten, kun je vervolgens bepalen welke schrijfstijl je wilt gebruiken om deze doelen te realiseren bij deze doelgroep(en). Je hoeft bij het bepalen van je schrijfstijl niet per se te denken in genres, maar wat je je wel kan afvragen is op welke manier je je doelgroep wilt aanspreken om de opgestelde doelen te realiseren. Wenst je doelgroep aangesproken te worden met ‘u’, of voelt de doelgroep zich meer aangesproken als je het woord ‘je’ gebruikt? Hierbij is het belangrijk dat je beide aanspreekvormen niet door elkaar gaat gebruiken, want dit valt vaak direct op en komt onprofessioneel over.

Bepaal bij stap drie niet alleen de aanspreekvorm die je wilt gebruiken, maar ook wat je wilt uitstralen naar je doelgroep. Wil je professionaliteit uitstralen en je doelgroep informeren, of wil je teksten schrijven die gemakkelijk leesbaar zijn en dus wat losser en vlotter geschreven mogen worden?

Probeer in ieder geval altijd actief taalgebruik te gebruiken, in plaats van passief. Schrijf dus niet ‘als u product X bestelt, zal u zeker geen spijt krijgen, maar wel ‘als u product X bestelt, krijgt u zeker geen spijt’. Vermijd woorden als zullen, zul en zal en probeer ook niet te veel werkwoorden direct achter elkaar te gebruiken om een actieve schrijfstijl aan te houden.

Stap 4: bepaal de onderwerpen van je webteksten, wat je wilt vertellen per onderwerp en in welke volgorde dit verteld moet worden (structuur)

Je hebt het vast wel eens gezien: een website met véél te veel informatie. Je wil alleen iets te weten komen over het koken van broccoli, maar in plaats van een korte beschrijving van hoe en hoe lang broccoli gekookt moet worden, krijg je eerst een heel verhaal over de geschiedenis van broccoli. Natuurlijk wil je dit helemaal niet weten, maar je moet er wel doorheen lezen om de juiste informatie te vinden. In dit geval ben je al snel geneigd op te geven en een andere website te zoeken, waar wél kort wordt uitgelegd hoe en hoe lang broccoli gekookt moet worden.

Let er dus op dat je alleen vertelt wat je echt wil vertellen aan je doelgroep, zonder hier te lang omheen te draaien. Vraag hierbij jezelf af: ‘wat zou ik willen lezen over dit onderwerp?’ En stem hier je teksten op af.

Zorg er bovendien voor dat de structuur van je teksten goed is. Plaats geen onderwerpen kriskras door elkaar, maar cluster ze op een overzichtelijke manier. Geef het liefst ieder onderwerp een eigen alinea, plus informatieve (tussen)kop. Deze koppen maken het scannen van teksten gemakkelijker voor de lezer.

Stap 5: start met schrijven

De vraag is dan of je kiest voor statische website pagina’s voor je website teksten of wil je juist interactie aangaan met je doelgroep via een blog. Zelf ben ik groot voorstander van een blog. Wil je weten waarom, dan geef ik je 10 redenen voor het starten van een blog.

We dwalen af! Nu je de tips hebt gelezen, kun je starten met het schrijven van je web teksten. Maak hierbij gebruik van de piramidevorm, met de belangrijkste boodschap bovenaan en de minst belangrijke boodschap onderaan. Als bezoekers van je website dan alsnog snel afhaken bij het lezen van je teksten (ook al zijn deze gewoon goed), dan hebben ze in ieder geval de belangrijkste boodschap toch meegekregen.

Houd bovendien altijd de wensen en behoeften van je doelgroep in het achterhoofd, zonder je eigen doelen uit het oog te verliezen. Probeer jezelf te verplaatsen in de doelgroep en lees de teksten nog eens na, om zeker te weten dat de teksten je doelgroep aanspreken en echt doelen zullen bereiken.

Tot slot, nog één tip: lees altijd je teksten nogmaals na, voor je deze online zet. Om écht zeker te weten dat je webteksten helemaal foutloos zijn en goed overkomen, moet je in ieder geval je teksten nog één maal nalezen voor je deze echt online zit. Om echt zeker te weten dat je teksten goed zijn, kun je ook altijd vragen of iemand anders je webteksten door wil lezen voor je deze online zet. Dan weet je namelijk zeker dat je teksten foutloos zijn, de juiste boodschap overbrengen en bovendien datgene uitstralen dat je wilt dat de teksten uitstralen. Vraag liever meerdere personen in je persoonlijke kring om je teksten na te lezen, zodat zij ook echt eerlijk feedback zullen geven.

In de training website teksten schrijven gaan we een stapje verder en leren we nog veel over waarom titels zo belangrijk zijn en dat een online markeer goed moet kunnen schrijven en hoe je teksten kunt inzetten om meer te verkopen.

Ben je al een kei in het schrijven van website teksten dan is het interessant om meer te leren over de basis van zoekmachine marketing. Weet je dat allemaal al dan geef ik je nu direct 10 tips om je website snel te verbeteren.

Meer online nieuws?

Lees alle blogs

Geld verdienen met AdSense of affiliate marketing?

Geld verdienen met je website? Wat levert snel geld op? We vergelijken AdSen...

De beste tijd om een nieuwsbrief te sturen? Wij geven je tips!

Je staat op het punt om een nieuwsbrief te verzenden maar wat is het beste t...

9 email marketing tips waar je direct profijt van hebt!

Email marketing is een krachtig middel om meer rendement te halen uit je kla...

Google lanceert vandaag de Elephant Rolo Update

Sinds vandaag is het bekend dat Google en Elephant update heeft gelanceerd e...

Content marketing is de bom! Weet jij wel wat het is?

Content marketing wordt veel over geschreven, maar wat is het eigenlijk?

Tips website teksten schrijven: Leer copywriting!

Ben jij benieuwd wat een online marketeer kan leren van een ezel?

Vrijblijvend advies van Vincent?

Vincent de Vlugt