Beheer en registreer je domeinnaam altijd zelf en ken de gevaren als je het niet doet!

Domeinnaam registreren en beheren

Beheer je domeinnaam zelf!

In een eerder artikel schreven we over online marketing uitbesteden of zelf doen waarin we aangaven waarom je er goed aan doet om bepaalde online marketing aspecten zelf op te pakken. Als je er voor kiest om de samenwerking aan te gaan met een internetmarketing bureau dan doe je er verstandig aan om een aantal punten zelf te doen.

In dit blog wil ik je waarschuwen wat de gevaren kunnen zijn als je niet de controle hebt over je eigen domeinnaam.

Wil je op save spelen dan adviseren we om je domeinnaam altijd zelf vast te leggen en dit NIET te laten doen door de partij waar je mee samenwerkt. Je domeinnaam is gekoppeld aan je bedrijf. Als je geld verdiend met je website dan is de domeinnaam een van de belangrijkste fundamenten van je bedrijf. Je domeinnaam is geld waard!

Deze fundamenten (de domeinnaam) moet je daarom altijd zelf willen beheren zodat je het zeggenschap hebt over de domein naam.

Waarom een domeinnaam zelf registeren en beheren?

Voorkom problemen over het eigendom van de domeinnaam

Op het moment dat jij opdracht geeft aan je web bureau dat zij een domeinnaam voor je moeten vastleggen dan komt die in hun klanten portal te staan. Afhankelijk van waar zij hun domeinnamen registreren wordt de domeinnaam automatisch gekoppeld aan hun naam. De eigenaar van de domeinnaam heet “houder”. De houder is officieel eigenaar van de domeinnaam. In bovenstaande situatie kan het dus voorkomen dat jouw domeinnaam zomaar op naam van je leverancier komt te staan.

De basis van zaken doen is vertrouwen. Wij zijn echter wel van mening dat je geen onnodige risico’s moet nemen, want waarom zou je jouw waardevolle domeinnaam op naam zetten van je leverancier? Je bent toch niet gek?!

Op het moment dat jouw bedrijf veel geld waard is of iemand wil je domeinnaam overnemen dan is het laatste waar je op zit te wachten dat je leverancier het eigendom claimt. Leg dan maar eens uit aan de rechter dat de domeinnaam van jou is, je hebt geen poot om op te staan.

Snel schakelen als je de domeinnaam in eigen beheer hebt

Het kan voorkomen dat je vroeger ooit een domeinnaam hebt laten vastleggen door een ict bedrijf. Enkele jaren later wil je een website plaatsen op het domein. Het kan gebeuren dat je het contact bent verloren met je vroegere leverancier. Dan moet je hem eerst weer traceren zodat hij je de domeinnaam kan overdragen. Het wordt dan erg lastig als jouw leverancier nergens meer te bekennen is (zonder hem kun je geen toegang verkrijgen tot de domeinnaam).

Bij een faillissement ben je jouw domeinnaam kwijt

Je leverancier gaat failliet en wordt overgenomen door een andere partij. Voor jouw dikke pech want als jouw domeinnaam in de boedel zat, omdat deze op naam stond van je leverancier dan kun je hoog of laag springen maar je bent je domeinnaam kwijt

Switchen van leverancier en toegang tot de domeinnaam

Er is een regel die luid: “Wie betaald bepaald”. Op het moment dat jij maandelijks geld betaald aan je leverancier is er niets aan de hand en zijn jullie dikke vrienden. Op het moment dat jouw huidige leverancier te horen krijgt dat je kiest voor een ander internetbureau zullen ze daar niet blij mee zijn en misschien bepaalde werkzaamheden met minder toewijding uitvoeren.

Soms is het daarom beter om de overgang te melden op het moment dat je over bent geschakeld. Op het moment dat je de domeinnaam zelf in beheer hebt kun je switchen zonder dat je jouw leverancier van te voren hierover moet inlichten.

Voorkom dat jouw domeinnaam als dwangmiddel wordt gebruikt

Het kan voorkomen dat er onenigheid ontstaat tussen jou en je leverancier. Deze onenigheid is voor jou de reden om te vertrekken en misschien zelfs openstaande facturen te betwisten of op te schorten. Maar wat nu als je de domeinnaam hebt ondergebracht bij je leverancier? Het gebeurt dan nog wel eens dat hij pas de naam vrijgeeft om als de laatste facturen zijn betaald. De domeinnaam wordt in dit geval gebruikt als pressiemiddel om openstaande rekening betaald te krijgen.

Wees gewaarschuwd en registreer je domeinnaam dus voortaan zelf!

Zoals je ziet kunnen er vervelende situaties ontstaan als je de domeinnamen niet in eigen beheer hebt. In het blog achterhalen wie eigenaar is van de domeinnaam kun je snel zien op wiens naam de domeinnaam staat.

Een simpele oplossing is dus om de domeinnaam zelf te registreren wat ongeveer een tientje per jaar kost.

Wil je weten hoe je dat doet? Lees over het zelf beheren en registreren van een domeinnaam

Meer online nieuws?

Lees alle blogs

Google lanceert vandaag de Elephant Rolo Update

Sinds vandaag is het bekend dat Google en Elephant update heeft gelanceerd e...

Meer bezoekers en traffic genereren met een blog!

Meer zichtbaarheid en bezoekers? 5 super handige tips hoe je direct kunt starten met bloggen.

5 toepasbare tips bij het inzetten van contentmarketing!

In het blog vertel ik je wat je wel en niet moet doen als je gebruik maakt v...

Google Mobile update: De sigaar of chillen als een baas?

Mobile websites zijn belangrijk, zelfs zo belangrijk dat Google er een algor...

VIDEO: Website of webshop overzetten op SSL / HTTPS? De voordelen van een beveiligde verbinding!

Mmm lekker enthousiast als ik “Google” zeg op 2.56 of springt het https ...

Google AdWords: Input voor zoekmachine marketing?

Al een keyword onderzoek gedaan? Een handige volgende stap is om Google AdWords.

Vrijblijvend advies van Vincent?

Vincent de Vlugt