Meer nieuwsbrief lezers? 7 tips

meer nieuwsbrief lezers

Wij geven je 7 belangrijke tips

In onze vorige blogpost vertellen we uitvoerig over e-mailmarketing. Zo leggen we uit dat, hoewel vele marketeers denken dat e-mailmarketing op sterven na dood is, het tegendeel waar is.

Het inzetten van e-mailmarketing kan nog altijd erg effectief uitpakken, mits je e-mailmarketing op de juiste manier inzet. Zo leggen we in onze vorige blogpost uit met welke trends je rekening moet houden bij het inzetten van e-mailmarketing voor jouw bedrijf.

Naast deze trends, willen we in deze blogpost enkele belangrijke tips geven die jouw inzet van e-mailmarketing moet optimaliseren. Deze tips zijn voornamelijk gespitst op het verhogen van het openingspercentage: het percentage van de ontvangers van jouw nieuwsbrief die jouw nieuwsbrief daadwerkelijk openen, alvorens deze te verwijderen. Dit is een belangrijk percentage, omdat ontvangers die de e-mail nieuwsbrief openen, vaak ook de stap nemen om de nieuwsbrief te lezen. Wellicht ondernemen ze zelfs actie en transformeren deze lezers in winstgevende klanten van jouw bedrijf…

Door onderstaande tips op te volgen, kun je jouw openingspercentage laten stijgen en zo e-mailmarketing effectief inzetten voor jouw organisatie. Ben je benieuwd hoe je e-mailmarketing op de juiste manier kan inzetten voor jouw organisatie, voor een hoger openingspercentage? Lees dan snel verder, want deze tips zijn gemakkelijk te implementeren, maar zorgen voor grote resultaten.

Tip 1: begin bij het begin: vanuit welk e-mailadres verstuur je jouw nieuwsbrieven?

De eerste stap van het verzenden van een goede nieuwsbrief met een hoog openingspercentage, is het verzenden van de nieuwsbrief vanuit een goed, herkenbaar en betrouwbaar ogend e-mailadres. Zo moet je ervoor zorgen dat de ontvangers van jouw nieuwsbrief een e-mailadres te zien krijgen waar ze jou aan kunnen herkennen. Een goed voorbeeld van een goed, herkenbaar en betrouwbaar e-mailadres is een e-mailadres als [email protected] of [email protected].

Dit klinkt misschien logisch, maar helaas zien we vaak dat deze belangrijke tip niet opgevolgd wordt. Zo worden er vele nieuwsbrieven verzonden via een vreemd ogend e-mailadres, boordevol symbolen en leestekens waar je als lezer niet veel wijzer van wordt.

Tip 2: gebruik een duidelijke, representatieve afzend-naam

Naast het e-mailadres dat gebruikt wordt om de e-mail nieuwsbrief te versturen, is ook de afzend-naam van jouw e-mail nieuwsbrief erg belangrijk. De afzend-naam is de naam die de ontvanger ziet naast de onderwerpregel, nog voor de nieuwsbrief geopend wordt. Uiteraard is het verstandig om deze afzend-naam naar jouw bedrijf te noemen: de nieuwsbrief komt nota bene van jouw bedrijf af.

Houd hierbij rekening met de volgende nieuwsbrief do’s en don’ts:

DON’T: een e-mailadres gebruiken als afzend-naam. Al voldoet jouw e-mailadres aan de voorwaarden van tip 1, dan nog is het niet verstandig deze te gebruiken als afzend-naam.

DO: kies een duidelijke en herkenbare afzend-naam, liefst gewoon de naam van de organisatie, zodat men de afzender direct herkent.

DO: kiest een afzend-naam met een persoonlijke toevoeging, zoals de naam van een medewerker (bijvoorbeeld: ’naam medewerker – naam bedrijf’)

Tip 3: zorg voor een goede eerste indruk met een sterke onderwerpregel

Een onderwerpregel hoort de ontvanger van een e-mail kort duidelijk te maken waar een e-mail over gaat. Hierbij staan twee kernwoorden centraal, namelijk ’kort’ en ’duidelijk’. Om ervoor te zorgen dat de onderwerpregel van jouw e-mail nieuwsbrief kort en duidelijk is (en de ontvanger direct duidelijk maakt waar de nieuwsbrief over gaat), is het verstandig alleen belangrijke woorden in de onderwerpregel van jouw nieuwsbrief te zetten. Gebruik hierbij alleen echt belangrijke woorden, om de onderwerpregel zo kort mogelijk te maken. Hanteer hierbij een maximum van ongeveer 30 karakters. Uit onderzoek blijkt namelijk dat nieuwsbrieven met een korte onderwerpregel (van +/- 30 karakters) een hoger openingspercentage hebben.

Daarnaast is een korte onderwerpregel van belang voor ontvangers die jouw nieuwsbrief op hun mobiele apparaat ontvangen en openen. Op mobiele apparaten worden onderwerpregels namelijk ingekort weergegeven, waardoor het belang van een korte onderwerpregel met slechts enkele belangrijke termen, stijgt.

Tip 4: moeite met een korte onderwerpregel? Gelukkig is er nog een preheader

Een goede, korte en duidelijke onderwerpregel bedenken is erg lastig. Soms lukt het dan ook niet om een goede onderwerpregel te bedenken, die jouw gehele nieuwsbrief dekt, maar daarnaast ook alleen belangrijke begrippen bevat en korter is dan 30 tekens.

Gelukkig is er nog de preheader: de rechterhand van de onderwerpregel van jouw e-mail nieuwsbrief. De preheader is de korte tekst die bovenaan in de e-mail nieuwsbrief staat. Vaak gebruiken e-mail programma’s als Gmail, Apple Mail en Outlook deze preheader als pop-up in de inbox, om bij de onderwerpregel te tonen. Als je moeite hebt met het opstellen van een goede, korte en duidelijke onderwerpregel, kun je de preheader gebruiken om de onderwerpregel te ondersteunen. Hierdoor stimuleer je meer ontvangers om jouw e-mail nieuwsbrief te openen.

Tip 5: zet belangrijke inhoud bovenaan in de e-mail nieuwsbrief

Nu denk je misschien: wat heeft het naar boven verplaatsen van belangrijke inhoud te maken met het verhogen van het openingspercentage van mijn nieuwsbrief? Als ontvangers de inhoud van de nieuwsbrief zien, is deze toch al geopend?

Als je deze gedachte had bij het lezen van deze vijfde tip, heb je voor een deel gelijk. Want ja, de ontvangers van jouw nieuwsbrief zien de inhoud van jouw nieuwsbrief wanneer ze de nieuwsbrief hebben geopend, maar, dit is niet de enige manier om inhoud van een nieuwsbrief te zien. In sommige e-mail programma’s zien ontvangers van nieuwsbrieven namelijk ook voor het openen van de nieuwsbrief al een deel van de inhoud, middels een preview. Deze preview krijgen ontvangers ook te zien als zij de e-mail nieuwsbrief nog niet hebben geopend en kan een groot verschil betekenen in het wel of niet openen van een nieuwsbrief.

Door belangrijke content bovenaan in de e-mail nieuwsbrief te zetten, wordt deze namelijk getoond in de preview van de nieuwsbrief. Dit kan het openen van de nieuwsbrief stimuleren, waardoor het openingspercentage stijgt.

Tip 6: test te bereikbaarheid van de ontvangers van je nieuwsbrief

Als je wil dat jouw nieuwsbrief zo vaak mogelijk geopend wordt, is het belangrijk rekening te houden met de bereikbaarheid van de ontvangers van jouw nieuwsbrief. Zo kun je jouw e-mailmarketing campagne afstemmen op de precieze dagen en tijdstippen waarop de ontvangers van jouw nieuwsbrief het best bereikbaar zijn. Het beste moment om een e-mail nieuwsbrief te versturen, is op het moment dat de ontvangers van je nieuwsbrief in hun e-mail inbox bezig zijn. Als men al bezig is in de inbox, is de kans namelijk groter dat men jouw e-mail nieuwsbrief opent. Wanneer men dan precies actief is in de e-mail inbox, is uiteraard helemaal afhankelijk per doelgroep. Daarom is het belangrijk te testen wanneer jouw doelgroep actief is in de inbox en wanneer je jouw e-mail nieuwsbrief het best kan verzenden, voor het beste resultaat.

Over het algemeen zijn dinsdag en donderdag de beste dagen om nieuwsbrieven te verzenden. Dit omdat op deze dagen de meeste mensen aan het werk zijn en dus actief zijn in hun e-mail inbox. Deze dagen kunnen dan ook interessant zijn voor het verzenden van een e-mail nieuwsbrief. Tenzij je meer wilt opvallen tussen andere nieuwsbrieven, dan kun je jouw nieuwsbrief het best versturen op een andere dag. Zoals al eerder vermeld, kun je het best testen waar jouw doelgroep behoefte aan heeft, om de verzending van jouw nieuwsbrief hierop af te stemmen.

Tip 7: zorg dat jouw nieuwsbrief afgeleverd wordt!

Tip 7 is de belangrijkste tip van dit artikel, omdat het niet goed afleveren van een nieuwsbrief – logischerwijs – funest is voor het openingspercentage van jouw nieuwsbrief. Wordt je e-mail nieuwsbrief niet goed afgeleverd bij je ontvangers, dan is de kans extreem klein dat jouw e-mail nieuwsbrief geopend wordt.

Onder het afleveren van een nieuwsbrief wordt niet alleen het juist verzenden van de nieuwsbrief bedoeld (naar het juiste e-mailadres, et cetera), maar ook het verzenden van een e-mail nieuwsbrief die in de inbox van de ontvanger terecht komt; en niet in de spambox. E-mails in de spambox worden nauwelijks tot nooit geopend, dus als jouw nieuwsbrief wordt aangemerkt als spam heb je al weinig kans op een hoog openingspercentage.

Zorg er dus voor dat jouw e-mail nieuwsbrief in de inbox van jouw ontvangers terecht komt; en niet in de spambox. Dit kun je als zender van een nieuwsbrief enigszins controleren door rekening te houden met de factoren die jouw e-mail nieuwsbrief in een spambox doen belanden. Door rekening te houden met deze factoren, zorg je ervoor dat jouw e-mail nieuwsbrief niet wordt aangemerkt als spam en netjes in de inbox van jouw ontvangers terecht komt.

Als je denkt dat je klaar bent, ben je dat nog lang niet..

Heb je bovenstaande tips netjes opgevolgd bij het opstellen en versturen van jouw e-mail nieuwsbrief en denk je dat je nu klaar bent? Dan moeten we je teleurstellen, want helemaal klaar met het opstellen van de perfecte e-mailmarketing campagne ben je nooit. Natuurlijk kun je een goede nieuwsbrief versturen door bovenstaande tips op te volgen, maar een echt goede nieuwsbrief valt of staat met het testen van de nieuwsbrief, om deze te verbeteren op basis van de resultaten uit dit onderzoek.

Om een echt effectieve nieuwsbrief te versturen met een hoog openingspercentage, is het dan ook belangrijk dat je de inzet van e-mail nieuwsbrieven ten allen tijden blijft testen en verbeteren, voor het beste resultaat. Door na het verzenden van een nieuwsbrief te meten wat de resultaten van deze e-mail campagne zijn geweest, weet je als marketeer wat je volgende keer kan verbeteren. Zo blijf je jouw e-mail nieuwsbrieven verbeteren.

Eem ander belangrijk onderdeel is het beste tijdstip van verzenden van je nieuwsbrief. Lees onze tips en deel jouw ervaring.

Meer online nieuws?

Lees alle blogs

Voorkom welkom op onze website! Online marketing tip!

Je ziet het toch nog wel eens op websites. De welkom tekst. Dit kan echt nie...

Nieuwe collega en internetspecialist bij Gofunky!

Maak kennis met Jamie. Wij doen er in ieder geval een dansje op.

Waarom Bitcoins zorgen voor meer gehackte websites!

Jij hebt ongetwijfeld al gehoord van Bitcoins. Een digitale munt om online t...

Social media Twitter tips voor bedrijven

Wat doe je WEL en wat doe je NIET op Twitter. Voorkom zakelijke blunders op social media!

De voordelen van WordPress en zijn nadelen

Wij zijn gek op WordPress en vertelllen je graag welke voordelen het CMS all...

Gratis Mastermind Internetmarketing in Enschede!

Meer rendement halen uit je site en weten hoe andere specialisten naar je si...

Vrijblijvend advies van Vincent?

Vincent de Vlugt